Αν τίποτ’ άλλο δεν κερδίσαμε, μάθαμε τουλάχιστον πως αύριο θα συναντηθούμε. Αυτό διδάσκουμε, αυτό κηρύττουμε, μην κάνοντας καθόλου κήρυγμα, γιατί όποιος λέει πως αγαπάει ό,τι αγαπάει, δεν κάνει κήρυγμα, λέει μονάχα εκείνο που δε θα μπορούσε να μην πει. Γιάννης Ρίτσος

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Λεωνίδιο - SOS





Τις ημέρες αυτές πηγαίνοντας κάποιος στο Γραφείο των Γενικών Αρχείων του Κράτους, στο Λεωνίδιο, βρίσκει την πόρτα κλειστή. Ένα πρόχειρο ιδιόγραφο σημείωμα τον πληροφορεί: "Κλειστό λόγω συνταξιοδότησης". Ο φιλόλογος Αριστείδης Κορολόγος, που επί 35 χρόνια υπηρέτησε με ζήλο και αυταπάρνηση τη διάσωση της Παράδοσης του Λεωνίδίου και της Τσακωνιάς, κατέθεσε τα χαρτιά του για να συνταξιοδοτηθεί. Το Γραφείο είναι πλέον σε αδράνεια, γιατί δεν υπάρχει άλλος που να υπηρετεί σ’ αυτό. Λόγω της αδρανείας αυτής ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και σοβαρός να κλείσει οριστικά το Γραφείο των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Λεωνίδιο και τα μοναδικά χειρόγραφα, παλαίτυπα και άλλα ντοκουμέντα που υπάρχουν σ’ αυτό, του 15ου αιώνα και μετά, να μεταφερθούν σε κάποια αποθήκη των Αρχείων του Κράτους στην Τρίπολη ή στην Αθήνα!!


Αν φύγει το Αρχείο από το Λεωνίδιο η Τσακωνιά θα χάσει έτσι ένα θησαυρό που διαθέτει, ενώ, αν μεταφερθούν  στην Τρίπολη ή στην Αθήνα, θα είναι σε κάποια αποθήκη ανυπόληπτα και ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα αρχεία. Η περίπτωση μου θυμίζει αυτή που συνέβη σε νησί των Κυκλάδων. Σπουδαίο άγαλμα της κλασσικής εποχής βρέθηκε σ’ αυτό κι επειδή δεν είχε καλά οργανωμένο Μουσείο  μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών για λόγους συντήρησης και φύλαξης. Εκεί περίμενε τη σειρά του για να επισκευασθεί και στη συνέχεια αραδιάστηκε μαζί με πολλά άλλα ευρήματα της αρχαιότητας, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στις αποθήκες του Μουσείου, αφού δεν χωρούσε να εκτεθεί στις αίθουσες του. Έτσι ένα από τα ελάχιστα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού, που θα ήταν πόλος έλξης για τους ειδικούς και τους τουρίστες, κατάντησε να είναι άγνωστο σε μια αποθήκη. Η συνέχεια βέβαια ήταν το νησί να αποκτήσει ένα οργανωμένο μουσειακό χώρο, να απαιτήσει και τελικά να πάρει πίσω το άγαλμα...
Ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Μαρνέρης έχει εκφράσει την αισιοδοξία του ότι το Αρχείο δεν θα φύγει από το Λεωνίδιο και πως σύντομα θα βρεθεί αντικαταστάτης του  Αριστείδη Κορολόγου, που θα συνεχίσει με την ίδια αυταπάρνηση και με την ίδια αγάπη προς τον τόπο το έργο του. Όμως το θέμα δεν εξαρτάται μόνο από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο.  Πρέπει όλοι   να ενεργοποιηθούμε  ώστε να μείνει στον τόπο του και να είναι προσβάσιμο στα Τσακωνόπουλα. Όσο η παγκοσμιοποίηση διαβρώνει κάθε τι το εθνικό και παραδοσιακό τόσο χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για τη διατήρηση της ενότητας με τις ρίζες μας και της Παράδοσης μας. Αφαίρεση του Αρχείου από το Λεωνίδιο είναι βαθιά τσεκουριά στην ιστορία του, στις ρίζες του, στην Παράδοση του. Φιλοδοξία και όραμα μας είναι το Λεωνίδιο όχι μόνο να μην χάσει το Αρχείο του, αλλά να το εγκαταστήσει σε ευπρεπή, άνετο και λειτουργικό  χώρο, να συγκεντρώσει σ’ αυτόν όλα τα διασκορπισμένα σε διάφορα μέρη έγγραφα και να αποτελέσει πηγή γνώσης για τους Τσάκωνες και γενικότερα για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με την Τσακωνιά και την ιστορία της.



ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑ ΚΙ ΕΓΩ ΟΤΑΝ ΘΕΛΗΣΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΩ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΤΟΠ. ΙΣΤΟΡ. ΑΡΧΕΙΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ, ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Σ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ,ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ κλπ).

ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΤΣΑΚΩΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΖΟΜΕΝΟ ΣΕ ΑΛΛΟ ΠΙΟ ΕΥΡΥΧΩΡΟ ΧΩΡΟ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΤΟ, ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΣ, ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΜΕ ΧΩΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟΥ κλπ.

ΕΛΠΙΖΩ ΤΟΣΟ ΤΟ "ΑΡΧΕΙΟ ΤΣΑΚΩΝΙΑΣ", ΟΣΟ ΚΑΙ Ο "ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟΝ" ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.

ΑΣ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΥΔΡΑΣ (ΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΩΝΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΔΟΣΟΛΗΨΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΥΔΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΣΑΚΩΝΩΝ ΤΑ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ), ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΝΕΟΔΜΗΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ !

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ "ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ" ή "ΜΕΤΑΦΟΡΑ" ΠΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΓΑΛΕΟΣ
(της οικογ. Ποϊλα)
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΠΟΛΙΤ. ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ-"ΙΣΤΟΡ.ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ"

Υ/Γ : ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΛΗΠΤΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ,  ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΥΧΟΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου