Αν τίποτ’ άλλο δεν κερδίσαμε, μάθαμε τουλάχιστον πως αύριο θα συναντηθούμε. Αυτό διδάσκουμε, αυτό κηρύττουμε, μην κάνοντας καθόλου κήρυγμα, γιατί όποιος λέει πως αγαπάει ό,τι αγαπάει, δεν κάνει κήρυγμα, λέει μονάχα εκείνο που δε θα μπορούσε να μην πει. Γιάννης Ρίτσος

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Η γάτα γίνεται μητέρα... Βασικοί προβληματισμοί και απορίες


Ladycat

Η αστήρικτη άποψη ότι κάθε γάτα πρέπει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της να γίνει μάνα, έχει προκαλέσει πολλά δεινά. Πλήθος από αδέσποτα, εξάπλωση ασθενειών, πεταμένα σε κάδους πνιγμένα ή δηλητηριασμένα μωρά και υπερπλήρη μαγαζιά ζώων-όλα αυτά δεν θα υπήρχαν εάν επικρατούσε μια πολιτική ελέγχου των γεννήσεων. Σκεφτείτε σοβαρά, εάν είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε τις ευθύνες και την φροντίδα των νεογέννητων και της μάνας. Να μην ξεχάσετε τις επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν:
Οι γάτες που την εποχή του οίστρου δεν έρχονται σε επαφή με κάποιο γάτο, περνούν εύκολα σε κατάσταση επαναλαμβανόμενου οίστρου, γιατί ανατρέπεται η ορμονική τους ισορροπία.
Η εγκυμοσύνη είναι ένας από τους λόγους για την εμφάνιση ασθενειών, που
προϋπάρχουν σε λανθάνουσα κατάσταση. Κατά την γέννηση μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα, που θα σας στοιχίσουν σε χρόνο, χρήμα και άγχος.
Τα νεογνά πρέπει να εμβολιαστούν, να αποπαρασιτωθούν, να τσιπαριστουν και φυσικά να έχουν ιατρική παρακολούθηση πριν δοθούν σε νέες οικογένειες. Είστε σίγουροι ότι θα τους εξασφαλίσετε σε κάθε ένα από αυτά το σωστό σπίτι για να το δώσετε? Σε περίπτωση που σας μείνει κάποιο νεογέννητο και δεν μπορέσετε να το δώσετε για υιοθεσία θα μπορέσετε να τα βγάλετε πέρα με παραπάνω από μια γάτα. Συζητήστε με όλα τα μέλη της οικογένειας σας σχετικά με το θέμα της εγκυμοσύνης και προχωρήστε μόνο εάν υπάρχει απολυτή συμφωνία διαφορετικά προχωρήστε σε στείρωση.



Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΙΣΤΡΟΥ
Το θηλυκό ωριμάζει σεξουαλικά από τον 6ο μέχρι τον 12ο μήνα και το αρσενικό γύρω στον 8ο. Είναι όμως ακόμη νωρίς για να τους επιτρέψετε να ζευγαρώσουν. Η θηλυκιά γάτα είναι πραγματικά έτοιμη για να γεννήσει μετά τον πρώτο χρόνο, όταν έχει πλέον φτιαχτεί καλά το ορμονικό της σύστημα. Φυσικά υπάρχουν και ζώα που είναι έτοιμα νωρίτερα ή αργότερα από αυτήν την ηλικία, οτιδήποτε όμως και αν συμβαίνει δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Αν θέλετε η γάτα σας να γίνει μητέρα, αφήστε την να πλησιάσει κάποιον αρσενικό που είναι ελεγμένος από ασθένειες και εμβολιασμένος μετά την τρίτη φορά που θα έρθει η γάτα σας έρθει σε οίστρο.
Η γάτα εκφράζει τον οίστρο της με τέτοιο τρόπο που είναι αδύνατον να μην τον καταλάβουμε. Πρωτοεμφανίζεται το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο. Σε καθαρά οικόσιτες γάτες η εποχή του έτους δεν παίζει κανένα ρόλο. Για 4 έως 10 μέρες η γάτα είναι υπερβολικά νευρική, θέλει να βγει έξω, τρώει μόνο τα απολύτως απαραίτητα και κοιμάται λίγο και ανήσυχα. Στις ατέλειωτες περιπλανήσεις στο σπίτι, τον κήπο ή την γειτονιά τρίβει το κεφάλι και τα πλευρά της σε κάθε αντικείμενο που θα συναντήσει και δίνει το σύνθημα στους αρσενικούς ότι είναι έτοιμη για να ζευγαρώσει. Κατά την διάρκεια του οίστρου αρχίζει να φωνάζει ειδικά την νύχτα. Το μακρύ, ισχυρό κλάμα, που στα αυτιά μας ακούγεται ανατριχιαστικό, προσελκύει κάθε αρσενικό γάτο, ακόμη και από μακριά. Η υποψηφία νύφη χρησιμοποιεί διάφορα σημεία για κάλεσμα, με αποτέλεσμα να μας δημιουργείται η εντύπωση ότι καλεί μια ολόκληρη ομάδα από γάτες. Στο αποκορύφωμα του οίστρου οι γάτες κυλιούνται στο πάτωμα, έρπουν με την βοήθεια των νυχιών τους και στριφογυριζουν απο την μια πλευρά στην άλλη, τρίβοντας συγχρόνως τα μαγουλά τους στο δάπεδο. Όταν περπατουν, διπλωνουν τα πίσω πόδια τους και στρέφουν την ουρά τους προς το πλάι. Ο μελλοντικός πατέρας την παρακολουθεί από απόσταση ασφαλείας και τηρεί στάση αναμονής κατά τις 2-3 πρώτες μέρες του οίστρου (εδώ μιλάμε για έμπειρο γάτο). Μετά από αυτό το διάστημα είναι πιο ανεκτική η θηλυκιά και είναι έτοιμη να τον δεχτεί, τον αφήνει να την περιτριγυρίσει και τελικά να πηδήξει επάνω της. Ο αρσενικός την πιάνει τόσο σκληρά από το τρίχωμα του αυχένα, που αυτή παγώνει τελείως. Για κάποια δευτερόλεπτα είναι ανικανη να κινηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η επαφή. οπότε ο αρσενικός ολοκληρώνει την πράξη. Μετά πετάγεται προς τα πίσω σε απόσταση ασφαλείας για να αποφύγει τον ξυλοδαρμό από την θηλυκιά. Μετά πρέπει πάλι ο αρσενικός να περιμένει με επιμονή και υπομονή πάλι για να ξαναέρθει σε επαφή μαζί της. Μετά από μια εβδομάδα οίστρου η θηλυκιά παύει να δέχεται αρσενικούς. Στο τέλος ηρεμεί, όπως και οι άλλες που δεν κατάφεραν να ζευγαρώσουν. Μετά τον οίστρο οι θηλυκές γάτες αναπληρώνουν τις δυνάμεις που έχασαν καταλάβουμε την διάρκεια του οίστρου με πολύ ύπνο και πλούσιο φαγητό. Οι γάτες, σαν ζώα με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα καθαριότητας, καθαρίζουν μόνες τους τις βλεννώδεις εκκρίσεις της εποχής του οίστρου, έτσι που συνήθως οι ιδιοκτήτες δεν τις αντιλαμβάνονται καθόλου. Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε λερωμένα μαξιλάρια ύπνου, ώστε να μην δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για κάποια ασθένεια.



                                       
Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Έκτος από έναν ήρεμο ρυθμό ζωής, τις πρώτες εβδομάδες δεν φαίνεται η εγκυμοσύνη. Η γάτα τρώει κανονικά και το σώμα της δεν παρουσιάζει καμιά αλλαγή. Μετά την 4η εβδομάδα μπορείτε να δείτε εάν είναι έγκυος. Ακροαστείτε την περιοχή της κοιλιάς, θα νιώσετε τα κεφαλάκια των μωρών που είναι τοποθετημένα σε σειρά σαν σε κολιέ. Αν μάλιστα έχετε κάποια σχετική πείρα θα μπορέσετε να καταλάβετε πόσα μωρά είναι. Από εκείνη την στιγμή πρέπει να αποφεύγετε τα έντονα παιχνίδια με την γάτα σας, να την εμποδίζετε να κάνει μεγάλα άλματα και να την σηκώνετε αγκαλιά μονό με τα δυο σας χέρια, πιάνοντας το μπροστινό μέρος του σώματος της από τις μασχάλες και το άλλο πίσω από τις αρθρώσεις.



Κατά την διάρκεια της 3ης εβδομάδας θα αρχίσει το καμάρι σας να στρογγυλεύει, να πρήζονται οι θηλές της. Τώρα θα πρέπει να έχει τροφή διπλάσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα. Καλό θα ήταν να χωρίσετε τα γεύματα της σε πιο πολλά κατά την διάρκεια της ημέρας μιας και η χωρητικότητα του στομαχιού της περιορίζεται από τα αναπτυσσόμενα μικρά. Εξασφαλίστε της μπόλικο καθαρό αέρα ώστε να ενισχύσετε την αιμάτωση και την σταθεροποίηση του κυκλοφορικού της μάνας και των παιδιών της. Από την έβδομη εβδομάδα αρχίζει το γατί να γίνεται ανήσυχο, φαίνεται πλέον οι εγκυμοσύνη, ενώ αρχίζει να ψάχνει την κατάλληλη γωνιά για να γεννήσει. Τα γατιά που είναι δεμένα με το αφεντικό τους διαλέγουν ένα μέρος που να είναι κοντά τους. Κατά κανόνα οι γάτες επιλέγουν κιβώτια σε μορφή κοιλότητας. Επειδή δεν μπορείτε να ξέρετε αν κάποια στιγμή θα χρειαστεί να επέμβετε ,προτιμήστε κιβώτια με κινούμενη οροφή. Στρώστε το εσωτερικό τους με μαλακό υλικό, πάνω στο οποίο τοποθετήστε φασκιές η πετσέτες που είναι ανθεκτικές. Τις τελευταίες μέρες η γάτα δεν μπορεί να καθαριστεί σωστά πάει συνέχεα στην τουαλέτα της και δείχνει να μην βολεύεται πουθενά. Αν έχετε σωστή επικοινωνία με την γάτα σας ,μπορείτε να την βοηθήσετε, δείχνοντας της το μέρος που θα γεννήσει: μπορείτε να το κάνετε αυτό μιλώντας της γλυκά και πλένοντας την με ένα μαλακό πανί στα σημεία που δεν φτάνει. Ο χρόνος της εγκυμοσύνης είναι από 55 μέρες μέχρι κ 70 στις πρωτογέννητες γάτες.


Η ΓΕΝΝΑ
Όταν μπει στο τελικό στάδιο για να γεννήσει η γάτα τότε θα δείτε εκκρίματα υγρών από τον κόλπο και λίγο γάλα στις θηλές της, αλλά και αλλαγμένη την η συμπεριφορά της. Θα ενεργεί νευρικά, θα είναι προσκολλημένη πάνω στον αγαπημένο της άνθρωπο από το σπίτι, θα μουρμουράει και δεν θα τρώει καθόλου. Η γάτα θα τσεκάρει τον χώρο της γέννας και μετά θα περιφέρεται ασκόπως μέσα στο σπίτι, επειδή τα μωράκια έχουν πάρει ήδη την θέση για να έρθουν στον κόσμο και πιέζουν το έντερο της μητέρας τους και την κύστη, οπότε οι πρωτόγεννες μάνες τρέχουν συνέχεα στην τουαλέτα. Αυτή η ανησυχία συνεχίζεται μέχρι να έρθει το πρώτο μωρό στον κόσμο. Τις γάτες που γεννάνε για πρώτη φορά θα πρέπει να τις παρακολουθείτε γιατί το πρωτόγεννες μωρό μπορεί να γεννηθεί κατά την διάρκεια που κυκλοφορεί μέσα στο σπίτι. Ένα οικόσιτο γατί μπορεί να σας καλέσει κοντά του, μιας και δεν θέλει να μείνει μόνο του στη γέννα. Ένα ελαφρό χάιδεμα την καθησυχάζει... Μετά τους πρώτους πόνους, εκεί φαίνονται οι συσπάσεις στα πλευρά της γάτας η οποία προσπαθεί να γλύψει το αιδοίο της και παίρνει μια βολική για εκείνη θέση για να γεννήσει. Βέβαια καλό θα είναι να έχετε σε ετοιμότητα τον γιατρό γιατί σε μερικές ράτσες μπορεί να χρειαστεί να γίνει καισαρική τομή μιας και τα μικρά δεν βγαίνουν λόγω μεγάλου κεφαλιού όπως στις περσικές. Τα μωρά εμφανίζονται μέσα σε ένα περίβλημα τον αμνιακό σάκο, που συνήθως σπάει κατάλληλη την διάρκεια της γέννας, αλλιώς το σπάει η μάνα και μετά καθαρίζει τα μωράκια και τα πλένει. Κατά την διαδικασία αυτή πριν κόψει τον ομφάλιο λώρο τότε τραβάει και βγάζει έξω τον πλακούντα άλλες φορές ο πλακούντας εμφανίζεται μεταφέρει την  γέννα πολλοί έχουν παρατηρήσει ότι η γάτα μπορεί να φάει τον πλακούντα μιας και χρειάζεται ενέργεια. Ελέγξτε προσεκτικά τα μωράκια να δείτε εάν έχει εμφανιστεί ο  πλακούντας. Εάν 2 μωράκια γεννηθούν το ένα σε κοντινό διάστημα από το αλλο, μπορει να μην το καταλάβει κάποιο η γάτα τότε πρέπει εσείς να βοηθήσετε.


ΤΑ ΜΩΡΑ
Μια με δυο ώρες μεταφέρει την γέννα μπορείτε να ζυγίσετε τα μωράκια και να διαπιστώσετε το φύλο τους. Έτσι, δίνετε στην μητέρα τους την ευκαιρία να επισκεφθεί την τουαλέτα, πιθανόν ακόμη και να δεχτεί λίγη τροφή. Επωφεληθείτε της ευκαιρίας για να αντικαταστήσετε τα στρωσίδια του χώρου της γέννας. Το κανονικό βάρος των νεογνών είναι 100 γρμ, αλλά και γατάκια βάρους 70γρμ δεν είναι πολύ σπάνια. Από την άλλη υπάρχουν μεγαλόσωμες, βαριές ράτσες με νεογνά που φτάνουν και τα 150γρμ. Τις πρώτες μέρες είναι σχετικά εύκολο να διαχωρίσετε τα φύλα, αργότερα η κατάσταση δυσκολεύει πολυ, ακομη και για έμπειρους ζωόφιλους.
Τραβήξτε λοιπόν τα μικρά από την φωλιά και εξετάστε τα. Αν η απόσταση ανάμεσα στην έδρα και τα γεννητικά όργανα είναι μεγάλη και ανάμεσα στην έδρα και στην ρίζα της ουράς υπάρχουν λίγα χιλιοστά τρίχωμα, πρόκειται για μικρό αρσενικό. Αντίθετα στα θηλυκά η έδρα και το αιδοίο είναι πολύ κοντά.



Εάν εξασφαλίσετε στη μητέρα άφθονη τροφή υψηλής θρεπτικής άξιας, δεν χρειάζεται από εκεί και πέρα και για τις 2 πρώτες εβδομάδες να ασχολειθητε με τα μωράκια. Για να αναπτύξουν όμως τα μικρά φιλικά συναισθήματα προς τους ανθρώπους, μπορείτε να τα παίρνετε ένα ένα στο χερι, να τους μιλάτε και να τα χαδεύετε. Ξέρουμε σήμερα ότι οι γάτες που δέχονται τέτοια ανθρωπινή φροντίδα γίνονται αργότερα οι πιο πιστές και συνδέονται πιο πολύ με τον άνθρωπο από τις άλλες. Από την τρίτη εβδομάδα της ζωής των μικρών, όταν αυτά κάνουν την πρώτη τους δοκιμή να κινηθούν, παίζετε ήρεμα μαζί τους και χαρίστε τους άφθονα χάδια. Φέρτε τα σε επαφή με τα άλλα ζώα εφόσον είναι εμβολιασμένα και τους ανθρώπους του σπιτιού, ακόμη και με το μελλοντικό τους αφεντικο, ελεγχοντας όμως συνέχεα την κατάσταση ώστε να μην έχουν κάποιες δυσάρεστες εμπειρίες. Η μητέρα θα μάθει στα παιδιά της πως να χρησιμοποιούν την τουαλέτα και να τρώνε και θα αναλάβει την βασική τους εκπαίδευση -φυσικά σύμφωνα με αυτά που έχει μάθει η γάτα από την φύση της. Τα μωρά μαθαίνουν να ακονίζουν τα νύχια τους, να απειλούν, να υπερασπίζονται τον εαυτό τους η να διαφεύγουν. Φροντίζετε να υπάρχουν αρκετές τουαλέτες για να μην μπει κανένα γατί στον πειρασμό να κάνει την ανάγκη του κάπου αλλού. Τις πρώτες εβδομάδες η μητέρα ασχολείται συνέχεα με την προστασία των μικρών της. Αν μάλιστα διαισθανθεί κίνδυνο η δεν νιώθει πλέον σίγουρη, θα μεταφέρει σε άλλο ασφαλέστερο μέρος τα μικρά της. Εάν έχετε φροντίσει να υπάρχουν μερικές από τις προεπιλεγμένες φωλιές είναι πιθανόν να χρησιμοποιήσει μια από αυτές. Αλλιώς θα αναγκαστείτε να τους ψάχνετε μέσα στο σπίτι που είναι η γάτα με τα γατακια, μιας και δεν είναι καλό να αφήσετε τα γατάκια χωρίς την ανθρώπινη παρουσία. Έπειτα από 3-4 εβδομάδες δέχονται τα γατάκια την πρώτη τους στερεά τροφή. ταΐστε τα με όση μεγαλύτερη ποικιλία τροφών γίνεται, ώστε τα μωρά να μην αναπτύξουν κάποια ιδιαίτερη γευστική προτίμηση. Το μητρικό γάλα τα προστατεύει από τις αρρώστιες, έτσι δεν χρειάζεται να βιαστείτε να τα εμβολιάσετε. Μόνον όταν φθάσει η ώρα να τα δώσετε για υιοθεσία πρέπει να τσιγαριστούν και να εμβολιαστούν ώστε να είναι έτοιμα για το νέο τους περιβάλλον.



Μπορείτε να δώσετε τα μικρά αφού έχουν ολοκληρώσει την πρώτη θεραπεία αποπαρασιτωσης και τα βασικά εμβόλια. Πολλοί ιδιοκτήτες από την 8η εβδομάδα χωρίζουν τα μικρά από την μητέρα τους, κάτι τέτοιο δεν το συνιστούμε γιατί ο τρίτος μήνας είναι μια σημαντική περίοδος στην φάση τις ανάπτυξης τους, αφού η επίδραση της μάνας και των αδερφών δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τον άνθρωπο. Η ιδεώδης εποχή για τον χωρισμό βρίσκεται ανάμεσα στην 12η και 14η εβδομάδα, μέχρι τότε τα μικρά θα έχουν ήδη μάθει όσα χρειάζονται στη ζωή τους, ενώ η μάνα τους θα αρχίσει να τους συμπεριφέρεται λιγότερο φιλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου