Αν τίποτ’ άλλο δεν κερδίσαμε, μάθαμε τουλάχιστον πως αύριο θα συναντηθούμε. Αυτό διδάσκουμε, αυτό κηρύττουμε, μην κάνοντας καθόλου κήρυγμα, γιατί όποιος λέει πως αγαπάει ό,τι αγαπάει, δεν κάνει κήρυγμα, λέει μονάχα εκείνο που δε θα μπορούσε να μην πει. Γιάννης Ρίτσος

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ - Το κεφάλαιο

ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ (πηγή: ΕΘΝΟΣ)

«Θέλω να κάνω μία ταινία για την Ελλάδα»

Ο Κώστας Γαβράς, πρωτεργάτης του πολιτικού σινεμά, σκηνοθέτης του βραβευμένων με Οσκαρ πολιτικών δραμάτων «Ζ» και «Ο αγνοούμενος», στη χθεσινοβραδινή ανοιχτή συζήτησή του με το κοινό στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, μίλησε για όλα όσα είχαν προαναγγελθεί.

«Το σύστημα των τραπεζών είναι σαν ένας στρατός που πρέπει να κερδίσει έναν πόλεμο. Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς όπλα», δήλωσε για την παγκόσμια οικονομική κρίση
«Το σύστημα των τραπεζών είναι σαν ένας στρατός που πρέπει να κερδίσει έναν πόλεμο. Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς όπλα», δήλωσε για την παγκόσμια οικονομική κρίση ο Κώστας Γαβράς
Για τον κινηματογράφο, για το σημαίνει «πολιτική», για τη δημοκρατία στην εποχή της κρίσης. Αποκάλυψε, όμως, και ότι «εδώ και καιρό ψάχνει να γυρίσει μια ταινία για την Ελλάδα». «Θα ήθελα να κάνω μια ταινία για πράγματα που με ενδιαφέρουν, για μια χώρα που αγαπώ», είπε χαρακτηριστικά.
Με αφορμή την έξοδο της νέας του ταινίας «Το κεφάλαιο» στις 17 του μήνα στις ελληνικές αίθουσες, ο δημιουργός μίλησε για την κρίση και για τη σχέση κινηματογράφου και πολιτικής. «Για να απαντήσουμε στο ερώτημα τι είναι πολιτικός κινηματογράφος, πρέπει να αναρωτηθούμε τι είναι η πολιτική, πρέπει να καθορίσουμε τη λέξη πολιτική», είπε. «Πολιτική είναι ό,τι κάνουμε καθένας κάθε μέρα. Ολοι μας έχουμε μέσα μας μια δύναμη. Οι από πάνω μας έχουν δύναμη και την εξασκούν σ' εμάς. Αυτή είναι η πολιτική», πρόσθεσε.
Με μότο «Παίρνουμε χρήματα από τους φτωχούς για να δίνουμε στους πλούσιους», κάτι σαν μια αντεστραμμένη ιστορία του Ρομπέν των Δασών, το νέο φιλμ του Γαβρά αποτελεί μια δηκτική ματιά στον κόσμο των τραπεζιτών.
«Με ενδιαφέρει ο κόσμος του χρήματος στην κοινωνία. Το χρήμα ήταν ένα μέσο καταπληκτικό για να ζήσουν οι άνθρωποι. Ενα μέσο, όμως, που αλλάζει τους ανθρώπους όσο αλλάζει κι αυτό. Σήμερα οι Αρχές έχασαν την εξουσία, η εξουσία ανήκει στην οικονομία. Δεν υπάρχουν πια σύνορα οικονομικά, που πάει να πει ότι η δημοκρατία υπάρχει με κάποιο τρόπο ποιητικό? Εχει αλλάξει η ηθική στον κόσμο. Εχει παραμεριστεί. Αυτό που υπάρχει είναι η επιτυχία. Ποιος έχει το πιο ωραίο ρολόι. Καθένας πρέπει να δειχτεί. Κάθε είδους ηθικής περνάει από το εγώ, καθορίζεται από το χρήμα», ανέφερε σχετικά για να τονίσει σε άλλο σημείο της συζήτησης: «Το σύστημα των τραπεζών είναι σαν ένας στρατός που πρέπει να κερδίσει έναν πόλεμο. Ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς όπλα. Δεν υπάρχουν κράτη με φιλίες αλλά με συμφέροντα. Ο πόλεμος είναι εμφύλιος και παγκόσμιος».
Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της ανεργίας και των απολύσεων, που έθιξε προ 8ετίας στο «Τσεκούρι». «Στη Γαλλία δεν λέμε «απολύσεις», λέμε «κοινωνικά σχέδια». Που είναι το αντίθετο! Σαν να κάνουμε δώρο», σχολίασε.
Πάνω απ' όλα, όμως, μίλησε για κινηματογράφο. «Ο κινηματογράφος άλλαξε τον κόσμο, πάνε 110 χρόνια τώρα. Βοήθησε να δούμε πώς ζουν οι άλλοι άνθρωποι. Για τους Ελληνες, ο κινηματογράφος δεν είναι όπως θα θέλαμε, στην Ελλάδα το κράτος δεν βοηθούσε ποτέ αρκετά», δήλωσε. «Ο κινηματογράφος δεν είναι είναι πολιτικό δίδαγμα, είναι ένα θέαμα όπως έκαναν οι αρχαίοι Ελληνες με το θέατρο, ένα θέαμα για να βιώνουμε συναισθήματα. Αυτός είναι ο ρόλος του κινηματογράφου μέσα στη ζωή, όχι να επιβάλλει μια ιδέα... Ο κινηματογράφος είναι ένα μέσο αντίστασης. Ως κινηματογραφιστής μπορώ να κάνω ερωτήσεις, να προβάλλω αντιστάσεις, δεν έχω τις λύσεις».
«ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ;»
Ο Κώστας Γαβράς αναφέρθηκε και στην πρόσφατη «φυγή» από τη Γαλλία του Ζεράρ Ντεπαρντιέ, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας θέλοντας να αποφύγει την υψηλή φορολογία στην περιουσία του. «Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ είναι ο μεγαλύτερος ηθοποιός που έχουμε στη Γαλλία... Αντιμετώπισε προβλήματα στη ζωή του, έχασε τον γιο του, άλλαξε σιγά σιγά. Επεσαν όλοι πάνω του. Εχουν άδικο, τον αδικούμε. Αλλαξε, ωθήθηκε στο εξωτερικό, θα ξαναγυρίσει, δεν μπορεί να ζήσει στη Ρωσία. Τι θα κάνει στη Ρωσία ο Ντεπαρντιέ;», διερωτήθηκε χαριτολογώντας ο Ελληνας σκηνοθέτης.
ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ
adaliaka@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου