Αν τίποτ’ άλλο δεν κερδίσαμε, μάθαμε τουλάχιστον πως αύριο θα συναντηθούμε. Αυτό διδάσκουμε, αυτό κηρύττουμε, μην κάνοντας καθόλου κήρυγμα, γιατί όποιος λέει πως αγαπάει ό,τι αγαπάει, δεν κάνει κήρυγμα, λέει μονάχα εκείνο που δε θα μπορούσε να μην πει. Γιάννης Ρίτσος

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ω3


Τα συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαια πλούσια σε ωμέγα 3 δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα σε πρόσωπα με υψηλούς καρδιαγγειακούς κινδύνους τα οποία υποβάλλονται ήδη σε θεραπεία με φάρμακα, δείχνει μια εκτεταμένη κλινική μελέτη που διεξήχθη στην Ιταλία και δημοσιεύθηκε χθες στις ΗΠΑ.

"Σε μια ευρεία ομάδα ασθενών με πολλαπλούς καρδιαγγειακούς κινδύνους (διαβήτη, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, κάπνισμα και παχυσαρκία), η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων λιπαρών οξέων ωμέγα 3 δεν μείωσε τη θνησιμότητα", γράφουν οι συντάκτες αυτής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο τεύχος της Ιατρικής Επιθεώρησης της Νέας Αγγλίας (NEJM) με ημερομηνία 9 Μαΐου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Προηγούμενες κλινικές δοκιμές είχαν δείξει ότι τα συμπληρώματα αυτά μείωναν ενδεχομένως τους καρδιαγγειακούς κινδύνους σε ανθρώπους που έπασχαν από καρδιακή ανεπάρκεια ή είχαν ήδη υποστεί έμφραγμα. Όμως τα συμπληρώματα με ιχθυέλαια δεν είχαν το προληπτικό αποτέλεσμα κατά της κολπικής μαρμαρυγής, μιας συχνής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μεγάλης κλινικής δοκιμής το 2010. Αυτή η τελευταία κλινική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 12.513 πρόσωπα στην Ιταλία, τα μισά από τα οποία έλαβαν ωμέγα 3 και τα άλλα μισά ένα ψευδοφάρμακο αποτελούμενο από ελαιόλαδο.

Δώδεκα χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, το ποσοστό θνησιμότητας από εγκεφαλικό και έμφραγμα ήταν κοντά στο 12% και στις δύο ομάδες, διευκρινίζουν οι ερευνητές. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον δρα Μάριο Νέγκρι του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας του Μιλάνου.

1 σχόλιο:

  1. Πηγή ΡΕΑΛ ΤΙΜΕ.
    Πήγα να σβήσω τις φώτο που ήρθαν κωδικοποιημένες (σαν καραγκιοζάκια), οπότε, αναγκάζομαι τώρα να το συμπληρώσω εδώ, μη χαθεί και η έρευνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή