Αν τίποτ’ άλλο δεν κερδίσαμε, μάθαμε τουλάχιστον πως αύριο θα συναντηθούμε. Αυτό διδάσκουμε, αυτό κηρύττουμε, μην κάνοντας καθόλου κήρυγμα, γιατί όποιος λέει πως αγαπάει ό,τι αγαπάει, δεν κάνει κήρυγμα, λέει μονάχα εκείνο που δε θα μπορούσε να μην πει. Γιάννης Ρίτσος

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Συμπληρώματα βιταμίνης D: Πόσο ασφαλείς είναι;


Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να είναι περιττή ως μέρος της καθημερινής συμπληρώματα σας, εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D θα πρέπει να προέρχεται από τον ήλιο και τις δικές της μεθόδους παραγωγής του σώματός σας. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να κάνει τουλάχιστον 10.000 μονάδες βιταμίνης D σε 30 λεπτά, εάν το πλήρες σώμα εκτίθεται στον ήλιο. Αυτό ονομάζεται μια ελάχιστη δόση που προκαλεί ερύθημα. Η παραγωγή της βιταμίνης D εμφανίζεται στο δέρμα μέσα σε λίγα λεπτά και είναι πλήρως μεγιστοποιείται πριν από το δέρμα σας γίνεται ροζ.  
Πηγές της βιταμίνης D
Η βιταμίνη D δεν βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα. Ενώ, το γάλα είναι πιο συχνά εμπλουτισμένα με 125 IU βιταμίνης D ανά 4 ουγκιά σερβίρισμα, η βιταμίνη D βρίσκεται επίσης σε μικρές ποσότητες στα αυγά, το συκώτι, και τα ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και ρέγγες. Η βιταμίνη D είναι καλύτερα κατασκευάζεται στο δέρμα όταν είναι άμεσα εκτεθειμένες στο ηλιακό φως. Μόλις δεκαπέντε λεπτά έκθεσης στον ήλιο είναι αρκετό για να παράγει ημερήσια ανάγκη σας για τη βιταμίνη D. Λάβετε υπόψη το κλίμα όπου ζείτε, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο της βιταμίνης D που παίρνετε.
Πόσο ασφαλές είναι τα συμπληρώματα βιταμίνης D ;
Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου και είναι ως εκ τούτου χρήσιμη στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Μια πρόσφατη μελέτη έχει δείξει ότι ένας μεγάλος αριθμός των ηλικιωμένων είναι ανεπαρκής σε βιταμίνη D. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μία μόνο υψηλή δόση της βιταμίνης D δίδεται κάθε τέσσερις εβδομάδες (ή εβδομαδιαία ή μικρότερες ημερήσιες δόσεις). Αμφότερες οι μέθοδοι είναι ασφαλείς και εξίσου αποτελεσματική στην επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων.
Αν και μηνιαία χορήγηση της βιταμίνης D θα είναι ευκολότερο για σας να τηρούν, οι ερευνητές έχουν δείξει αυξανόμενη ανησυχία ότι μια μεγάλη δόση μπορεί να οδηγήσει σε μια ξαφνική αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας.
Είναι ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D αποτελεσματική;
Οι ερευνητές προέβησαν σε τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο σε μια ομάδα εθελοντών που έπασχαν από φυματίωση, οι οποίοι κάθε δεδομένη είτε 2,5 mg συμπλήρωμα βιταμίνης D ή ένα εικονικό φάρμακο. Όταν τα δείγματα αίματος των εθελοντών εξετάστηκαν για να δείτε πώς το συμπλήρωμα βοήθησε την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντέχει μόλυνση από μυκοβακτηρίδια, τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Διαπιστώθηκε ότι μια μεγάλη δόση της βιταμίνης D ήταν αρκετή για να ενισχύσει την ασυλία του ατόμου να καταπολεμήσει τα βακτήρια για έως 6 εβδομάδες. Αυτή η δίκη παρουσίασαν πώς μια απλή, ανέξοδη συμπλήρωμα μπορεί να κάνει μια σημαντική επίδραση στην υγεία των ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο.
Τα συμπληρώματα βιταμίνης D που χρειάζεται;
Οι βιταμίνες A, D, E και Κ είναι λιποδιαλυτές και απορροφώνται στο σώμα σας αρκετά γρήγορα και εύκολα. Οι παρενέργειες της υπερβολικής βιταμίνης D μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Απώλεια της όρεξης
  • Δυσκοιλιότητα
  • Κούραση
  • Η απώλεια βάρους
  • Σύγχυση
  • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
  • Το ασβέστιο και το φωσφορικό καταθέσεις σε μαλακούς ιστούς
Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ακριβώς αυτό, μια προσθήκη στη διατροφή σας, δεν είναι μια αντικατάσταση για μια καλή διατροφή. Στόχος τους είναι να συμπληρώσουν ή να υποστηρίξει το σώμα σας σε περίπτωση ανεπάρκειας ενός ή περισσότερων θρεπτικών ουσιών από τη διατροφή σας ή εξαιτίας μιας κατάστασης υγείας, όπως η εγκυμοσύνη. Για ναβελτιστοποιήσουν τα οφέλη της βιταμίνης D, ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου